1. #1

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Dumps are taking long time to load

    Since 2-3 days, it takes incredibly long for 1 dump to be loaded.
    I just ran 3 dumps, below attached, it takes 2000+ seconds to load them when the priority of the Sysnative App is set to realtime.

    dumps.zip

    In case relevant, the complete result when the app is finished.
    2017_Apr_15_12_02.zip


    • Ad Bot

      advertising
      Beep.

        
       

  2. #2
    writhziden's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Colorado
    Posts
    2,172
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Sony
      • Model Number:
        VPCF232FX/B
      • Motherboard:
        Sony Corporation VAIO
      • CPU:
      • Memory:
        8.00 GB Crucial CT2KIT51264BF1339 DDR3 1333
      • Graphics:
      • Sound Card:
        Realtek High Definition Audio/nVidia High Definition Audio
      • Hard Drives:
        TOSHIBA MK5061GSY 500 GB (465 GB actual)
      • Case:
        Laptop black matte case with backlit keyboard
      • Cooling:
        Air cooling via fan and heat exchanger heatsink
      • Display:
        Laptop display
      • Operating System:
        Windows 7 Home Premium 64 Bit

    Re: Dumps are taking long time to load

    I am not sure I completely understand the duration you've given. I do see that running the .dmps took 2037.33 seconds overall, but I cannot determine from that how much of that time was due to the kernel debugger time and how much was due to the SysnativeBSODApps loading .dmps to be run through the kernel debugger. Are you saying the SysnativeBSODApps are giving you the message that .dmps are being loaded for 2000 seconds, or it takes that long to process the .dmps from start to finish? Any way to provide a video of the behavior?


    I just ran the same set in 160.567 seconds using version 10.0.15063.137 AMD64 of the debugging tools. I then ran the same set in 382.989 seconds using version 10.0.14321.1024 AMD64 of the debugging tools. Are you able to process the .dmps faster through WinDbg?

  3. #3

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Re: Dumps are taking long time to load

    Are you saying the SysnativeBSODApps are giving you the message that .dmps are being loaded for 2000 seconds
    That's what I'm saying.

    In Windbg it merely takes 5 seconds to load a single dump.


    I just updated Windbg to the newest version, same results with Windbg and SysnativeBSODApp.
    I'll see if I can provide a video of it.

  4. #4
    writhziden's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Colorado
    Posts
    2,172
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Sony
      • Model Number:
        VPCF232FX/B
      • Motherboard:
        Sony Corporation VAIO
      • CPU:
      • Memory:
        8.00 GB Crucial CT2KIT51264BF1339 DDR3 1333
      • Graphics:
      • Sound Card:
        Realtek High Definition Audio/nVidia High Definition Audio
      • Hard Drives:
        TOSHIBA MK5061GSY 500 GB (465 GB actual)
      • Case:
        Laptop black matte case with backlit keyboard
      • Cooling:
        Air cooling via fan and heat exchanger heatsink
      • Display:
        Laptop display
      • Operating System:
        Windows 7 Home Premium 64 Bit

    Re: Dumps are taking long time to load

    I have an idea for a possible solution based on some minor changes I made in the latest update. I see you're running 2.17.1 in the files uploaded. Can you see if the problem exists with 2.17.0?


    Edit: Or you could try the latest version of the app. It's nearly ready to go live, but I need to wrap up some of the help file info. It should be a bit more thread-safe than the version you're having issues with, which I think is the root of the apps being slow on your system. Some hardware may not handle some of the threading I was doing as well as other hardware.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by writhziden; 04-16-2017 at 11:25 AM. Reason: Added 2.17.1.14 as an attachment

  5. #5
    writhziden's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Colorado
    Posts
    2,172
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Sony
      • Model Number:
        VPCF232FX/B
      • Motherboard:
        Sony Corporation VAIO
      • CPU:
      • Memory:
        8.00 GB Crucial CT2KIT51264BF1339 DDR3 1333
      • Graphics:
      • Sound Card:
        Realtek High Definition Audio/nVidia High Definition Audio
      • Hard Drives:
        TOSHIBA MK5061GSY 500 GB (465 GB actual)
      • Case:
        Laptop black matte case with backlit keyboard
      • Cooling:
        Air cooling via fan and heat exchanger heatsink
      • Display:
        Laptop display
      • Operating System:
        Windows 7 Home Premium 64 Bit

    Re: Dumps are taking long time to load

    The latest update of the apps is now live : Sysnative BSOD Processing Apps 2.17.2. In case it's helpful to you, I found that running the apps with symbols set to srv*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols instead of c:\symbols radically increased the speed of the debugging tools. It used to be faster to grab the symbols locally, but that may have changed in a recent WinDbg update? You should see if that provides better behavior in your analyses.

  6. #6

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Re: Dumps are taking long time to load

    The update did improve the time, but unfortunately it still takes a long time.

    Due to issues in personal life I won't be able to provide a video of the behavior anytime soon.

  7. #7

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Re: Dumps are taking long time to load

    Alright, I've made a video of 1 dump. I ran this dump a few times to test features of the xbox app, after the 4th time the speed was 3 times faster than the first time. It's almost like it is returning to normal run times, but I provide a video just in case.

    EDIT: video removed, I didn't realize sound was recorded too (supernatural was active), will post a new reply shortly if I can't edit this post anymore
    Last edited by axe0; 05-07-2017 at 03:53 PM. Reason: Removed video

  8. #8

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Re: Dumps are taking long time to load

    I think this may give an idea of the issue, 3 dumps and 3 extra commands (added for testing)
    - !thread
    - !sysinfo machineid
    - !sysinfo cpuspeed


    jcgriff2 says thanks for this.

  9. #9
    writhziden's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Colorado
    Posts
    2,172
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Sony
      • Model Number:
        VPCF232FX/B
      • Motherboard:
        Sony Corporation VAIO
      • CPU:
      • Memory:
        8.00 GB Crucial CT2KIT51264BF1339 DDR3 1333
      • Graphics:
      • Sound Card:
        Realtek High Definition Audio/nVidia High Definition Audio
      • Hard Drives:
        TOSHIBA MK5061GSY 500 GB (465 GB actual)
      • Case:
        Laptop black matte case with backlit keyboard
      • Cooling:
        Air cooling via fan and heat exchanger heatsink
      • Display:
        Laptop display
      • Operating System:
        Windows 7 Home Premium 64 Bit

    Re: Dumps are taking long time to load

    Okay, so it's not loading .dmps that's the issue but running them. How many instances of kd.exe are running in Task Manager? Do you see less issues if you change the number of parallel threads (Options) and/or turn parallel threading off?

  10. #10

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Re: Dumps are taking long time to load

    3 instances of kd.exe.

    Currently running again with parallel threads enabled and set at 20.

  11. #11

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Re: Dumps are taking long time to load

    I'll let it run overnight and see how long it has taken.

  12. #12

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Re: Dumps are taking long time to load

    It just finished in 1550 seconds.

  13. #13
    writhziden's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Colorado
    Posts
    2,172
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Sony
      • Model Number:
        VPCF232FX/B
      • Motherboard:
        Sony Corporation VAIO
      • CPU:
      • Memory:
        8.00 GB Crucial CT2KIT51264BF1339 DDR3 1333
      • Graphics:
      • Sound Card:
        Realtek High Definition Audio/nVidia High Definition Audio
      • Hard Drives:
        TOSHIBA MK5061GSY 500 GB (465 GB actual)
      • Case:
        Laptop black matte case with backlit keyboard
      • Cooling:
        Air cooling via fan and heat exchanger heatsink
      • Display:
        Laptop display
      • Operating System:
        Windows 7 Home Premium 64 Bit

    Re: Dumps are taking long time to load

    Quote Originally Posted by axe0 View Post
    It just finished in 1550 seconds.
    Did you try with different symbols paths, e.g. srv*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols?

  14. #14

    Join Date
    May 2015
    Age
    20
    Posts
    182
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Custom build
      • Motherboard:
        Gigabyte B150-HD3P-CF
      • CPU:
        Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz
      • Memory:
        16GB DDR4 Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D240F
      • Graphics:
        Intel(R) HD Graphics 530
      • Sound Card:
        (1) Intel(R) Display Audio (2) Realtek HD Audio
      • Hard Drives:
        Crucial MX200 500GB
      • Power Supply:
        Corsair RM550x
      • Case:
        Fractal Design Define S
      • Cooling:
        Cooler Master TX3 i
      • Display:
        1920 x 1080 @ 60 Hz
      • Operating System:
        Windows 10 Pro

    Re: Dumps are taking long time to load

    Here's what I've done this morning.
    1. Changed the symbol path to srv*g:\symbols*Symbol information instead of g:\symbols
    2. Changed parallel threads to 40.
    3. Disabled parallel threads and symbol path set to
    srv*g:\symbols*Symbol information

    After the second step the app was with a single dump finally finished within 40 seconds.
    With the 3rd step I noticed that parallel threads should be enabled.

    As of now, it looks like enabling parallel threads and changing the symbol path has resolved this issue.
    I tested the number of parallel threads too, just in case, it looks to me like it doesn't make a significant change (changed 40 to 20)

  15. #15
    writhziden's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Colorado
    Posts
    2,172
    • specs System Specs
      • Manufacturer:
        Sony
      • Model Number:
        VPCF232FX/B
      • Motherboard:
        Sony Corporation VAIO
      • CPU:
      • Memory:
        8.00 GB Crucial CT2KIT51264BF1339 DDR3 1333
      • Graphics:
      • Sound Card:
        Realtek High Definition Audio/nVidia High Definition Audio
      • Hard Drives:
        TOSHIBA MK5061GSY 500 GB (465 GB actual)
      • Case:
        Laptop black matte case with backlit keyboard
      • Cooling:
        Air cooling via fan and heat exchanger heatsink
      • Display:
        Laptop display
      • Operating System:
        Windows 7 Home Premium 64 Bit

    Re: Dumps are taking long time to load

    Quote Originally Posted by axe0 View Post
    Here's what I've done this morning.
    1. Changed the symbol path to srv*g:\symbols*Symbol information instead of g:\symbols
    2. Changed parallel threads to 40.
    3. Disabled parallel threads and symbol path set to
    srv*g:\symbols*Symbol information

    After the second step the app was with a single dump finally finished within 40 seconds.
    With the 3rd step I noticed that parallel threads should be enabled.

    As of now, it looks like enabling parallel threads and changing the symbol path has resolved this issue.
    I tested the number of parallel threads too, just in case, it looks to me like it doesn't make a significant change (changed 40 to 20)
    The maximum number of parallel threads should be your number of processor threads x 1.5 for best results. I have an i7 system with 4 cores, but it shows up as 8 CPUs available because the i7 has hyperthreading technology. I can run with 8 x 1.5 = 12 parallel threads. If you have an i5 with 4 cores, your parallel threads would be 4 x 1.5 = 6 for the maximum. I will eliminate the guesswork for this in the next update.

    As far as the symbols go, it seems like there was a change to how the symbols server is accessed by kd.exe recently. Since it seems to be affecting earlier versions of Windbg, I think it is on the server side of the symbols cache. I'll need to do more testing to verify whether it's the symbol cache and not something I changed with the app.
    Last edited by writhziden; 05-08-2017 at 08:23 AM. Reason: Symbol cache issues?
    axe0 says thanks for this.

Similar Threads

  1. [Win10 x64] Random BSOD over a long time now
    By Mikedabike in forum BSOD, Crashes, Kernel Debugging
    Replies: 25
    Last Post: 04-24-2017, 11:55 AM
  2. long time to 'start' booting
    By seane01 in forum Hardware
    Replies: 12
    Last Post: 10-04-2016, 11:19 AM
  3. Long time Windows user - first time here!
    By mfstout in forum Introductions - New Members
    Replies: 7
    Last Post: 09-17-2016, 09:11 AM
  4. Win 7 SP1 x64 - Long Bootup time before Windows logo appears
    By ttiihone in forum Windows 7 | Windows Vista
    Replies: 0
    Last Post: 12-26-2015, 12:53 PM
  5. [SOLVED] Win7 x86 SP1 BSOD'ing for quite a long time
    By Pablo in forum BSOD, Crashes, Kernel Debugging
    Replies: 5
    Last Post: 09-15-2015, 11:30 AM

Log in

Log in